De groene revolutie!

Ken je dat gevoel dat je je in een groep bevind en er zich een gebeurtenis voor doet waar iedereen het zelfde over denkt maar niemand die het daadwerkelijk uitspreekt of er naar handelt? Nee? Denk er dan nog maar eens goed over na want jij maakt deel uit van een soort gelijke groep bestaande uit zestien miljoen Nederlanders. Ik denk namelijk dat we er klaar voor zijn om onze fysieke en mentale onafhankelijkheid te claimen. Ik verkondig zeker geen politieke propaganda, ik hoop eerder op een frisse wind, een eerlijk woord en misschien zelfs wel een vonk? Ik ben juist positief ingesteld, optimistisch en wil alleen maar uitleggen waarop dat is gebaseerd. Goede, fijne en realiseerbare ideologieën, ik heb het namelijk over een weldoordachte groene revolutie! Ik denk dat we er klaar voor zijn. Onze generatie kan de generatie zijn die de booming olie industrie die vanaf de jaren vijftig heerst kan eindigen. We zijn wetenschappelijk al zo ver dat de technologie die we hebben ontwikkeld dankzij de olie fabrieken kunnen gebruiken om deze zelfde oliefabrieken weer overbodig te maken en misschien zelfs wel uit te bannen. Het zal misschien nog niet direct voelbaar zijn hoe overtuigd ik ben van een echte revolutie maar er heerst bij mij al sinds een jaar een blijvend gevoel van euforie met betrekking tot de ontwikkelingen die ik om me heen zie en het toekomst beeld dat daar bij hoort. Dit beeld was nog geen vijf jaar geleden om depressief van te worden, ik geloofde er dan ook sterk in dat de mens daadwerkelijk in staat zou zijn haar eigen ondergang op haar geweten te hebben. Vijf jaar geleden voelde ik me opgelucht als ik er bij stil stond dat ik nog maar maximaal honderd jaar te leven had en ik zodoende geen getuige meer hoefde te zijn van onze zelfvernietiging, het tij is gekeerd en ik ben nu optimistisch over de toekomst van onze aarde en juist weer verdrietig als ik stil sta bij mijn afscheid. Eerlijk! Ik ben heel eerlijk, we zijn zo ver, we weten het, we kunnen het, maar het moet wel in gang gezet worden. Ik doel op revolutionair niveau! Een vak op school genaamd groene energie en wereldbehoud, geef me één reden waarom dat onnozel zou zijn? Verplichte recycle prullenbakken op het werk, al knik je nu bevestigend toch een kleine kans dat jij het in werking zet als dat nog niet het geval is. Een timer op de kraan, ruim baan voor de integratie van groene reis voorzieningen? Elektrische auto’s die een beetje licht boven het asfalt zweven met een zoemend geluid, dat was voor ons vroeger science fiction, geef  toe dat je er midden in zit en laat dit voor de kinderen geen science fiction zijn maar juist de norm. Twee miljoen likes in twee dagen voor een zwarte pieten petitie, zesenzeventig miljoen euro aan vuurwerk aankopen er zijn genoeg voorbeelden op te noemen over hoe sterk een eenheid kan zijn als alle neuzen daadwerkelijk de zelfde richting heen wijzen. We kunnen wel de discussie aan gaan over de individualisering van onze samenleving of de gevolgen van eventuele overpopulatie, maar al ben je met zestien miljoen mensen of meer binnen deze landgrenzen, onthoud dat je met al deze mensen altijd één ding gemeen zult hebben, je maakt allemaal deel uit van de zelfde generatie. En dat zijn déze honderd jaar. Niet de honderd jaar uit de prehistorie, niet de honderd jaar van het begin der beschaving, de Romeinen of de honderd jaar waarin het licht of de telefoon werd uitgevonden, nee, wij delen de honderd jaar waarin wij door onze industriële en technisch geëvolueerde leefstijl afhankelijk zijn geworden van de vraag naar olie. Dat is de realiteit. Maar voor ieders troost misschien ook de honderd jaar waarin we gezamenlijk kiezen om er met zijn allen ook weer onafhankelijk van te worden. Misschien schrijven jij en ik wel geschiedenis? Wie weet? Leve de revolutie, de groene revolutie!