De één grijs de ander kaal

Haar is fascinerend! Ik ben verliefd op dansende plukken haar gevormd door het kussen of gekamd met de hand, een goud blonde waterval die neerslaat op de schouders of een wel gestijld luikje voor één van de ogen. Haar is identiteit net als een jas of een broek. Je wil dat het bij je past en liefst nog dat het zich aanpast aan je gevoel. Gel erin, kammen, opsteken, los, stijlen, krullen, vlechten, het kan allemaal en is haar daarom niet fantastisch? Absoluut, maar de één wordt grijs en de ander kaal en dat is niet iets dat je ’s ochtends voor de spiegel beslist, het is meer iets dat je op een gegeven moment ’s ochtends in de spiegel constateert. Bij mij was dat ongeveer twee jaar terug begonnen dat mijn haar zichtbaar dunner begon te worden. Hoe dat komt? Erfelijk, stress, voeding? Ik denk dat ik daarvoor het boek ‘waarom worden mannen kaal’ moet aanschaffen via bol.com of anders het boek ‘kaal worden zonder kopzorgen’. Nee, hoe het komt daar heb ik geen antwoord op maar als ik toch mocht kiezen had ik liever op jonge leeftijd grijs haar willen krijgen of nog stoerder z’n pigmentloos plukje haar ergens aan de zijkant of in een lok, maar helaas. Gelukkig is het bij mij nog niet zo erg als op de foto, toch kan het geen kwaad om het kaal worden eens te relativeren want als haar gelijk staat aan identiteit, het dragen van een jas of broek, dan wordt met de tijd de keuze voor mij om te variëren aanzienlijk beperkt. Dat mijn haar de afgelopen jaren zoveel dunner is geworden is immers niet iets wat ik aan heb zien komen of waar ik rekening mee heb gehouden, zeker niet als ik het vergelijk met het haar uit mijn tienerjaren dat zo dik was dat het bij kappers als glassplinters onder de nagels kroop. Mijn haar is tegenwoordig niet meer zo vijandelijk, het moment dat ik de kapper vraag om een passend model te knippen rekening houdend met mijn beginnende kaalheid heeft namelijk al plaats gevonden. Ik houd mijn hart vast voor de toekomst en voel me dan ook elke dag weer gezegend met al het haar waar ik zo nu en dan nog even mijn hand door heen kan halen. Maar eerlijk, als ik mocht kiezen dan gewoon het liefst kern gezond haar zonder zorgen!

One Comment

  1. Jeroen Tijhuis

    Legend 🙂
    Leuk stuk.