De knuffel van haar dromen

Ik sta voor de Berenlijn, een winkeltje op de Voorstraat gespecialiseerd in knuffelberen. Voornamelijk van het merk Steijf dat anno 2015 nog steeds kwalitatieve knuffels maakt in de oude stijl.

Voordat ik naar binnen ga sta ik nog even voor het raam om de etalage te bekijken maar ook om mij even voor te bereiden op de vragen die ik aan de winkelier wil stellen over mijn reeds teruggekeerde knuffel uit mijn jeugd.

Terwijl ik de winkel binnen stap loopt er op het zelfde moment een meisje achter me aan de winkel binnen van nog geen jaar of tien vermoed ik. Terwijl ik rustig het assortiment bekijk en de stijl van de winkel, loopt het meisje direct naar één van de middelste rekken en duikt op twee verschillende varkentjes van rond de vijftien centimeter staand op de onderste plank.

Het valt me al snel op dat de winkel gespecialiseerd is in een bepaald merk en dat de knuffels niet goedkoop zijn maar wel in verhouding met de kwaliteit. Ik besluit om de winkelier te benaderen en hem de vraag voor te leggen of hij mij misschien meer kan vertellen over de fabrikant van mijn jeugd knuffel.

Op het moment dat ik mijn vraag stel aan de eigenaar heeft het meisje schijnbaar een keuze kunnnen maken en is ze naar de toonbank gespoed met in haar éne hand een klein portemoneetje en in de andere hand één van de twee biggetjes. Een onbetaalbaar trots glimlachje prijkt op haar gezicht, ik kon dan ook niets anders dan mijn vraag onderbreken en haar voor laten gaan.

Dat wordt dan 39 euro alstublieft. Het portemonneetje wordt op de toonbank ondersteboven gehouden en naast een paar briefjes van vijf vallen er voornamelijk losse munten uit waarop de winkelier grappend vraagt of ze hiervoor haar spaarpot heeft stuk geslagen. Giechelend, licht knikkend en een glimlach van oor tot oor. Samen tellen ze het losgeld en het meisje komt er achter dat ze misschien net niet genoeg heeft. De winkelier telt op tot 36 euro en besluit dat dat voldoende is.

Daar sta ik dan weemoedig maar ook trots met de knuffel die vroeger alles voor me betekende, terwijl ik getuige ben van het meest blije kind van Nederland die van haar spaarcenten de knuffel van haar dromen koopt.